HROK zaprimio 214.000 upita za kreditnim izvješćima

Bez autora
Jul 24 2011

Korisnici Hrvatskog registra obveznika po kreditima (HROK) u prvoj polovici ove godine (zaključno s 30. lipnja) postavili su 214.000 upita za kreditnim izvješćima, dok se u cijeloj 2010. broj upita bio oko 437.000. Ukupan broj upita korisnika od početka korištenja Registra, odnosno od svibnja 2007. do 30. lipnja ove godine, nešto je veći od 1,7 milijuna. Klijenti su u prvoj polovini ove godine tako na osobni zahtjev zatražili 2600 kreditnih izvješća. Najnoviji podaci HROK-a još govore i da se zaključno s 30. lipnjem ove godine u bazi podataka nalazi više od 12 milijuna zapisa za oko 3,1 milijun građana i 63.000 poslovnih subjekata. HROK ima ukupno 36 korisnika, a od toga je 26 banaka, 5 stambenih štedionica, 2 kartičarske kuće, 2 leasing-društva i 1 društvo iz segmenta potrošačko-kreditnog poslovanja. Prošle godine proširen je krug korisnika HROK-a na ostale financijske institucije koje, uz banke i stambene štedionice, imaju važnu ulogu u kreditiranju fizičkih i pravnih osoba na financijskom tržištu. Registar tako raspolaže podacima i o korisnicima kartičarskih proizvoda, leasing-kuća i potrošačkih kredita.

HROK zaprimio 214.000 upita za kreditnim izvješćimaKorisnici Hrvatskog registra obveznika po kreditima (HROK) u prvoj polovici ove godine (zaključno s 30. lipnja) postavili su 214.000 upita za kreditnim izvješćima, dok se u cijeloj 2010. broj upita bio oko 437.000.

Ukupan broj upita korisnika od početka korištenja Registra, odnosno od svibnja 2007. do 30. lipnja ove godine, nešto je veći od 1,7 milijuna.

Klijenti su u prvoj polovini ove godine tako na osobni zahtjev zatražili 2600 kreditnih izvješća. Najnoviji podaci HROK-a još govore i da se zaključno s 30. lipnjem ove godine u bazi podataka nalazi više od 12 milijuna zapisa za oko 3,1 milijun građana i 63.000 poslovnih subjekata.

HROK ima ukupno 36 korisnika, a od toga je 26 banaka, 5 stambenih štedionica, 2 kartičarske kuće, 2 leasing-društva i 1 društvo iz segmenta potrošačko-kreditnog poslovanja.

Podsjetimo, prošle godine proširen je krug korisnika HROK-a na ostale financijske institucije koje, uz banke i stambene štedionice, imaju važnu ulogu u kreditiranju fizičkih i pravnih osoba na financijskom tržištu. Registar tako raspolaže podacima i o korisnicima kartičarskih proizvoda, leasing-kuća i potrošačkih kredita. To je napravljeno kako bi se osigurala potpunija informacija o zaduženosti klijenata te omogućilo kvalitetnije upravljanje kreditnim rizikom.

Inače, kreditno izvješće na osobni zahtjev potrošača prikaz je podataka o novčanim obvezama potrošača (fizičke osobe-građani) i urednosti njihova podmirivanja sačinjen na zahtjev samog potrošača. Može ga zatražiti svaki potrošač kad god želi i koliko god puta želi, bez navođenja razloga.

HROK i Sustav razmjene informacija (SRI), ili kako se često u dijelu javnosti naziva 'crna lista', dva su različita sustava. Naime, sustav SRI razmjenjuje samo negativne financijske podatke, i to isključivo one koji se odnose na neurednu otplatu kredita.

S druge strane, HROK nema kriterij 'ulaznosti' podataka, nego u sustav ulaze svi podaci o kreditnom odnosu nekog klijenta i financijske institucije kao korisnika HROK-a. To uključuje informacije o urednom vraćanju ugovorenog duga, instrumentima osiguranja novčane obveze, visini i vrsti novčane obveze i drugo. Stoga je često isticano da je HROK potpuni kreditni registar i predstavlja dobar izvor informacija potrebnih za donošenje odluke o odobrenju neke novčane obveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik